Gyakorikérdések !

Miért van szükség ügyvédre?
Mikor kötelező ügyvédet igénybe venni?
Ki fizeti az ügyvédet?
Mennyi az ügyvédi munkadíj?

Miért van szükség ügyvédre?
Az ügyvéd olyan speciális tudással rendelkezik, amivel az ügyfél nem. Az ügyvéd kívül állóként objektívan tudja az ügyfele problémáját megvizsgálni, ezért reálisan tudja felmérni a helyzetet és kiválasztani megoldásához vezető legjobb utat. (vissza az elejéhez)

Mikor kötelező ügyvédet igénybe venni?
Az ügyvéd kényszert különböző jogszabályok írják elő. Büntető eljárásban kötelező a védelem, amennyiben a vád szerinti bűntett öt évvel vagy annál súlyosabban büntethető. Polgári ügyekben a Törvényszék előtt indult eljárásokban, az Ítélőtábla és a Kúria előtt kötelező a jogi képviselet. Kötelező az ügyvéd igénybe vétele a Cégbírósági eljárásban (cégalapítás, változás bejegyzés, stb.) de kötelező az ügyvédi ellenjegyzés - és a szárazbélyegző használata - az ingatlan nyilvántartásba történő tény vagy jog bejegyzése, megváltoztatásá esetén is.(vissza az elejéhez)

Ki fizeti az ügyvédet?
Alapvetően a megbízó fizeti az ügyvédet. Polgári peres eljárásban a vesztes felet kötelezheti a bíróság perköltség viselésére, melynek része a nyertes fél jogi képviselőjének díja is, de ez az összeg általában nem fedezi a megbízás díját.(vissza az elejéhez)

Mennyi az ügyvédi munkadíj?
Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya. Jellemzően óradíjban, fix összegben, vagy az ügylet tárgyának %-os értékében állapodnak meg a felek. Elképzelhető sikerdíjban vagy fix összeg + sikerdíj megállapodás is, bár ez utóbbi a kiszámíthatatlan ítélkezés miatt ritkán fordul elő.(vissza az elejéhez)


Bemutatkozás
Devizahitel
Gyakori kérdések
Hasznos linkek
Kapcsolat